Hike3D: De voorbereiding deel 3

Van 12 tot en met 14 juni loop ik een trailrun over een afstand van 126 kilometer. Iedere week schrijf ik een blogje over de weg er naar toe.

IMG_0119

De wedstrijd liep vorige week niet zoals ik gepland had. Maar deze week stonden alweer genoeg trainingen op het programma. Maandag liep ik dertien kilometer hard met deze dame op vier poten met het idee om samen later eens een wedstrijd te lopen. Na trainingen op dinsdag en woensdag stond zaterdag de langste duurloop op het programma.

Usquert – Groningen

IMG_0142-2

Met de trein vertrok ik naar Usquert om vervolgens dertig kilometer naar huis te lopen. Het was eigenlijk allemaal prima te doen. De route had ik gepland en naar m’n horloge gestuurd en die gaf redelijk goed aan waar ik links- en rechtsaf moest.
Hoewel bij de wedstrijd in juni lintjes hangen is het geen overbodige luxe om ook de route in te laden op je horloge. Overijverige wandelaars willen wel eens linten weghalen en je kunt eentje missen en dus verdwalen. Hoewel een beetje sightseeing best fijn kan zijn lijkt me een marathon per dag straks meer dan genoeg.
De dertig kilometer liepen eigenlijk op rolletjes, geen wereldtijd of iets dergelijks maar de echt lange duurtrainingen had ik toch al een poos niet gedaan.

IMG_0154tja, ik ben toch echt de 30 al gepasseerd ๐Ÿ™

Homemade Energygel

Iets anders wilde ik deze training ook proberen. Namelijk homemade energygel. Je moet natuurlijk iets eten onderweg wanneer je zo lang gaat lopen, energygels zijn ideaal, ze zijn klein, vloeibaar en geven meteen energie. Maar in het gros zitten allerlei conserveringsmiddelen en allerlei ingrediรซnten die ik niet eens uit kan spreken. Zo is zwavelzuur een conserveringsmiddel die veel wordt gebruikt. Ik heb dan in het verleden ook regelmatig gehad dat ik ze niet lekker kon verteren. Tijd dus om zelf wat te maken of beter nog, m’n vriendin wat te laten maken. Dus hier het recept op basis van een iets ander recept van nomeatathlete.com
DSC_0971-2
Ingredienten:

 • 15 ml chia zaad
 • 45 ml water
 • 125 ml ananasstukjes uit blik
 • 90 ml maple siroop
 • ยผ theelepel zout (+ evt: โ…› theelepel baking soda)
 • een snufje agar agar poeder (pectine mag ook)

Men neme een maatschepje van 15ml en voegt 1 schepje chia 3 schepjes water bij elkaar en zet apart. Plaats de ananasstukjes in een steelpannetje en zet kort de staafmixer er op. Je kunt het helemaal mixen zodat het door het tuitje van je gelflesje kan of je kan er wat kleine stukjes laten zodat je wat moet kauwen (maar wel de dop van je flesje moet schroeven). Ik doe het laatste. Kauwen geeft namelijk het signaal aan je verteringssysteem dat er eten aan komt. Voeg vervolgens 6 dopjes maple siroop toe (honing, agavesiroop mag ook) en zet het vuur op het laagste standje onder de pan aan.
Voeg vervolgens het zout en evt de baking soda toe. Mocht je voor de bakingsoda kiezen schrik dan niet voor een reactie. Baking soda reageert namelijk op het zuur van de ananas, het neutraliseert het zelfs een beetje waardoor het makkelijker te verteren is. Laat het geheel vervolgens een minuutje borrelen. Wanneer de consistentie goed is ben je klaar, mocht het iets te dun zijn voeg dan een heel klein beetje (!!) agar agar (kun je halen bij de toko) of pectine toe.
Deze gel beviel me perfect. De voordelen op een rijtje: geen conserveringsmiddelen, geen waslijst van ingredienten die ik nauwelijks uit kan spreken, geen chemische smaak en handig in een flesje (geen verpakkingen op de trails!)

Tip: de hoeveelheid zout/electrolyten die je nodig hebt verschilt van persoon tot persoon. Mocht je veel vocht hebben verloren en toch nog moeten plassen dan komt dit omdat je lichaam relatief gezien veel zout is kwijtgeraakt en door te piesen het gemiddelde zoutniveau weer wil herstellen, je droogt dan nog meer uit!! Als dit het geval is moet je meer electrolyten toevoegen aan je gels/drinken. (bron: Feed Zone Portables โ€“ http://www.velopress.com/books/feed-zone-portables/)

Het is altijd leuk om reacties te lezen, dus laat weten wat je er van vindt. Be kind & Play nice.
 1. Trees says:

  Misschien loopt de voorbereiding niet helemaal zoals gehoopt of gepland maar voor de lezer maakt dat niet uit. Leuk loopmaatje ook! ๐Ÿ™‚

 2. jan says:

  Nam gewoon een zakje rijst met partjes sinaasappel mee. Liep uitstekend!

 3. Dunja says:

  En het restje van de gel die je thuis laat smaakt ook prima als jam op brood of door de yoghurt. ๐Ÿ˜€

Leave a reply.