Slaap zacht lieve Pietje

339953_2352403940150_1741632099_o
Lieve Piet,

Man, wat is het lang geleden toen ik samen met Dunja naar het asiel fietste voor ons eerste katje. We stonden lang voor een grote rode kater die al een paar jaar in het asiel zat. Hij was agressief maar we vonden ‘m leuk. In een andere ruimte was jij, toen nog een kitten. Je was net gebracht door een boer die jou had gevonden. Vanuit je kooitje keek je ons aan met die enorme ogen van je. Je zag er grappig uit met die veel te grote oren en staart. Boven je zat je zusje Milla, en omdat we vonden dat we jullie niet konden scheiden besloten we jullie alle twee te nemen. Wat bleek, je had nog een zusje maar die was bij aankomst ontsnapt en rende door het asiel. Nadat we haar te pakken kregen hadden we er drie. Samen met Milla en Missy zat je in een mandje op de fiets. Het paste nÊt…. We lieten de grote rode kater achter met pijn in het hart maar waren dolblij met jou en je zusjes.
We hadden begrepen dat je moeilijk aan mensen zou kunnen wennen omdat je de eerste weken van je leven geen menselijk contact had. Je nieuwsgierigheid won het van je angst voor ons en we waren al snel maatjes, voor alle andere mensen bleven jij en Missy doodsbang.
We konden aan je oren en staart zien dat je geen klein katje zou blijven, je groeide en groeide tot je bijna acht kilo woog. Je hobby? Van de grond op de deurpost springen om er vervolgens met het grootste lawaai weer af te springen. Wanneer je achter vliegen aan zat leek het wel oorlog in huis. Je ramde overal overheen en doorheen. Je verloor bijna al je tanden omdat je tegen de radiator of tegen het raam aan knalde tijdens je jachtpartijen. Maar eerlijk is eerlijk, we hadden zelden nog levende vliegen in huis. Je pakte ze allemaal, kauwde een aantal keer op hun krakende lichaampjes en liet ze vervolgens liggen.
Untitled-1
Tussen jou en je zusjes mocht nooit een dichte deur zitten, dat trokken jullie echt niet. En toen op een dag die grijze schele aan kwam lopen accepteerde je ‘m als een nieuw broertje.
We gingen verhuizen, voor jou misschien wel de vervelendste dagen van je leven. We probeerden je in een kattenmandje te krijgen maar je brak er gewoon dwars doorheen. Er moest een speciale bench voor je komen waar zelfs geen beer uit zou kunnen breken. Je verhuizing kostte hooguit een kwartier, maar in dat kwartier krabde je je nagels uit je pootjes, overal lag bloed. Ik maakte me zorgen maar toch wende je na een aantal dagen. Je was blij, je had een tuin en een trap in huis waar je op en af kon stormen. Soms vroeg ik me af of je ‘m wel afliep of dat je je met je volle gewicht naar beneden liet lazeren. Wat kon je een herrie maken!
Toch ga ik je niet herinneren als een druktemaker, maar vooral als een knuffelkont. Iedere avond kwam je bij me op bed liggen wanneer ik ging lezen. Je kroop tegen me aan en legde vaak je poot op het boek. ‘s Ochtends kreeg je op bed ‘superspecialepietjeaandacht’ waarbij ik je tussen de dekens kneedde alsof ik bezig was een groot brood te bakken. Je zag er daarna altijd helemaal verwilderd uit.
_DSC0249
Een week geleden begon je moeilijk te ademen, ik voelde dat het niet goed was. Ik wist ook dat ik je niet zomaar naar de dierenarts kon brengen. Zeven dagen lang kon je moeilijk liggen omdat je je longen wilde ontlasten. Dag en nacht zat je vooral, toch leek het of het soms wat beter ging. Wat had je het zwaar, soms raakte je in paniek, ik kalmeerde je dan en dat vond je fijn. Gisteren kroop je nog een keer bij me op schoot. Ik wist dat ik een risico nam door je toch naar de dierenarts te brengen. We waren nog geen minuut onderweg toen je hartje het begaf. Slaap zacht lieve piet.

_DSC0573

Het is altijd leuk om reacties te lezen, dus laat weten wat je er van vindt. Be kind & Play nice.
 1. Jan says:

  Ook
  heel veel sterkte van je vader voor jullie.

 2. Trees says:

  Mooie foto van jou en Pietje..
  Hij heeft het goed gehad.

 3. Guurtje says:

  Wat een prachtige ode aan jullie Piet. Hij doet me enorm denken aan mijn Puck, ook een rood/witte kater, ook zo’n zenuwpees maar ook de allergrootste knuffelkont, onder zijn voorwaarden. Ik wens jullie heel veel sterkte!

Leave a reply.