Conditietraining

DSC_1497-2

Ik heb ‘t op m’n blog niet vaak over training en ben het ook niet van plan om te gaan doen. Maar wanneer je niet van suiker bent, harder wil lopen en langer op een hoog tempo wil blijven lopen doe vooral deze training.
De training heeft de vorm van een piramide, 1-2-3-2-1, waarbij de cijfers voor minuten staan. Nadat je een kilometer of twee hebt warmgelopen begin je met het klimmen van de piramide.
Loop 1 minuut op je 5k wedstrijdtempo gevolgd door 1 minuut op een rustig tempo. Een minuutje is niet veel, maar een minuutje bijkomen ook niet. Loop vervolgens 2 minuten op je 10km wedstrijdtempo. En loop je 2 minuten uit. Loop 3 minuten op je halve marathon wedstrijdtempo en ook 3 minuten uit. Daal nu de piramide af met achtereenvolgens 2 minuten en 1 minuut.
Ben je een bikkel EN DAT BEN JE! ga je door. De uiteindelijke vorm van een dubbele piramide is 1-2-3-2-1-2-3-2-1, en je zult merken dat je zuurstoftekort steeds groter wordt en dat het lastiger wordt om je op te laden in de korte momenten van relatieve rust. Loop alleen een dubbele piramide wanneer je fit bent en wanneer je geen zware training de dag ervoor of erna hebt, en hou er rekening mee dat afhankelijk van je niveau je al gauw een kilometer of elf of twaalf onderweg bent als je het warmlopen meetelt.
Heb je nog nooit of al lang geen 5k, 10k of halve marathon gelopen check dan op https://www.mcmillanrunning.com/ wat je tempo’s zijn op basis van een afstand die je onlangs hebt gelopen. Deze training wordt niet eenvoudiger naarmate je beter wordt. Ga maar na, een sterke loper die 5 kilometer onder het kwartier loopt kan dat tempo ook maar een kwartier vasthouden, een mindere loper die er een half uur over doet kan dat tempo dus ook dertig minuten vasthouden. Have fun.

Het is altijd leuk om reacties te lezen, dus laat weten wat je er van vindt. Be kind & Play nice.
  1. Dunja says:

    Tip van mij: verkijk je niet op hoe zwaar dit is. Dus plan geen ‘gezellige’ wandeling met je vriendin een uur er na. πŸ˜‰

  2. Trees says:

    @ Dunja, even aangenomen dat de wandelingen normaliter wΓ©l gezellig zijn he? πŸ˜‰

Leave a reply.